biografie

Saskia van den Berg
Saskia van den Berg - november 2020

Mijn biografie en ervaringMijn naam is Saskia van den Berg-Jacobi.
Ik ben geboren op 29 maart 1957 en woon in Een-West (Drenthe).

Al vanaf mijn kleutertijd mocht ik graag tekenen. Op de lagere school en het voortgezet onderwijs bleef tekenles favoriet. Natekenen was niet mijn ding, ook al vond een ander het mooi wat ik had gemaakt, zelf had ik er vaak niets mee. Zelf iets bedenken wat afwijkend was vond ik veel spannender en dat heb ik in de jaren daarna steeds meer gedaan.

Ook in de lessen en workshops die ik geef vind ik het belangrijk dat iedereen kan werken op een manier waarin diegene zich het prettigst voelt, want dan kun je pas groeien in je creativiteit is mijn mening.


Zelf werk ik door een nieuw idee uit te proberen door een poos (soms een maand, soms een jaar) een serie schilderijen te maken om mij zo te verdiepen in een bepaalde manier van werken. Daarna (of tijdens het werken daaraan) bedenk ik vaak ineens totaal iets anders en maak dan weer een poos heel ander werk. Bij een overzichtstentoonstelling van mijn werk hoorde ik dan ook dat ik veel verschillende dingen maak.

Mijn huidige werk omschrijf ik als expressionistisch

De laatste jaren verdiep ik mij in het maken van schilderijen waarbij het schilderij een geheel is en waarin niet een bepaald punt de aandacht krijgt. Daardoor lijkt het schilderij een onderdeel van een groter geheel. Daarbij is mijn uitdaging dat ik door middel van ritme en herhaling (vormen, kleurgebruik) van een zekere chaos een harmonieus geheel maak. Zelf omschrijf ik het als: harmonieuze chaos.
Verder gebruik ik foto’s/andere materialen in mijn schilderijen. Soms doen stukjes van de foto’s/materialen mee in het werk, een andere keer is het alleen inspiratie en schilder ik er over heen. Door steeds laag over laag verf en/of andere materialen aan te brengen, gedeeltelijk weer weg te halen en weer iets anders toe te voegen, kom ik uiteindelijk op een punt waarop ik vind dat het een harmonieus geheel is. Dan is het voor mij af.

Techniek

Gemengd. Het vaakst gebuik ik acrylverf omdat het snel droogt. Meestal werk ik alleen met de primaire kleuren en meng zelf kleuren die soms heel dicht bij elkaar liggen of elkaar juist versterken. Van eerst realistisch werken ben ik steeds vaker een voorstelling gaan abstraheren door een gedeelte erg te vergroten of door afwijkend kleurgebruik.De laatste jaren werk ik bijna alleen nog abstract (abstraheren eigenlijk alleen nog bij een opdracht).

Fotograferen

Fotograferen helpt mij om vormen, kleuren en details van voorwerpen om mij heen goed op mij te laten inwerken. Met name door in te zoomen en daarbij te letten op de details.

Gevolgde opleidingen/cursussen/workshops

2016 Workshop schilderen Door Dogger, Texel
2010 Werkbespreking van mijn eigen werk in groepsverband bij Mark Lisser te Assen
2008-2010 Diploma creatieve handvaardigheid (beeldende vorming) 2-jarige opleiding gevolgd bij het Kunstencentrum in Groningen,
waaronder aantekening stage (het geven van creatieve lessen op school voor speciaal onderwijs)
2007-2008 Oriëntatiejaar Kunstacademie Minerva te Groningen
2006-2007 Cursus keramiek bij Inge Boerlage te Oostwold
2003-2008 Schilderles TSR Roden bij Wim Heesen
2001-2003 Schilderles ICO Assen bij Mark Lisser
2000-2001 Cursus schilderen te Nieuw-Roden bij Mark Lisser
Workshop Abstract schilderen bij Jan Kenter (TSR)
Workshops Aquarel bij Jeroen Bijl te Ariën (Ommen)
Workshop Speksteen in Peize